”Sânziana și Pepelea”, un spectacol emblematic, revine  la GULLIVER - Teatrul Familiei Tale

”Sânziana și Pepelea”, un spectacol emblematic, revine la GULLIVER - Teatrul Familiei Tale

Odată cu trecerea sărbătorilor, ne bucurăm de reîntoarcerea la farmecul poveștilor preferate, iar ultima duminică a lunii aprilie marchează reîntâlnirea cu un spectacol emblematic al Teatrului pentru Copii și Tineret ”Gulliver”: ”Sânziana și Pepelea”, după Vasile Alecsandri, în regia lui Cristian Pepino.

Acest spectacol este o producție mai veche din repertoriul teatrului care a beneficiat de o refacere binemeritată și se bucură acum de o nouă distribuție, ce abia așteaptă întâlnirea cu publicul: Valeria Taban, Andrei Midișan, Adina Ariton, Elena Marin, Andrei Dombrovschi, Nicole Lungu, Eduard Onu.

”Sânziana și Pepelea” poartă amprenta creativă a celui mai titrat cuplu de realizatori ai genului: Cristian și Cristina Pepino, iar fiecare reprezentație se remarcă prin gradul sporit de receptivitate și apreciere de care se bucură din partea publicului. Copiii participă activ și interacționează cu entuziasm la depănarea poveștii, transformând „Sânziana şi Pepelea” într-un spectacol mereu proaspăt și atractiv, ce impresionează prin voie bună și oferă zâmbete nemăsurate spectatorilor de orice vîrstă.

Teatrul pentru Copii și Tineret ”Gulliver” reamintește publicului că acum își desfășoară activitatea artistică și spectacolele la Casa de Cultură a Studenților din Galați, pe strada Științei nr. 115 (fostul Club S).

Biletele pentru spectacol se achiziționează online, accesând link-ul https://bilete.teatrul-gulliver.ro/ sau secțiunea ”Program” din cadrul site-ului instituției: www.teatrul-gulliver.ro, sau fizic, de la sediul teatrului, în ziua spectacolului, înainte de începerea reprezentației, în limita locurilor disponibile. 

Pregătește-te pentru un weekend pe cinste la GULLIVER - Teatrul Familiei Tale

Pregătește-te pentru un weekend pe cinste la GULLIVER - Teatrul Familiei Tale

Finalul de săptămână aduce la Gulliver – Teatrul Familiei Tale întâlnirea cu două spectacole îndrăgite și apreciate de public: pe 12 aprilie, de la ora 19:00, spectacolul ”Necuvinte”, de Adrian Nour și pe 13 aprilie, de la ora 19:00, spectacolul ”Bădăranii”, în regia lui Cristian Gheorghe.

Ambele reprezentații din acest weekend programate la Teatrul pentru Copii și Tineret ”Gulliver” se remarcă prin faptul că vizează publicul tânăr și adult, fiind spectacole ideale de văzut și apreciat în familie.

Astfel, sâmbătă, publicul va cunoaște puterea dezvăluită de ”Necuvinte”, spectacol ce creionează o retrospectivă ”colorată” și amuzantă a lumii în care trăim, cu nenumăratele-i tipologii umane, paradigme culturale și alte cutume sociale. Viziunea regizorală a lui Adrian Nour țese necuvintele cu imaginii vii, compoziții scenice surprinzătoare și secvențe emoționante ce contrastează puternic cu ritmuri muzicale antrenante și umor din plin. Completată de propria performanță de excepție și de aportul actorilor Nicoleta Miru-Cosma, Andrei Ciugulea și Andrei Midișan, experiența prețioaselor ”Necuvinte” devine o provocare artistică sensibilă, amuzantă, ce impresionează dincolo de cuvinte.

”Bădăranii”, de Carlo Goldoni, în regia lui Cristian Gheorghe, cea mai nouă producție a Teatrului ”Gulliver” este un spectacol despre schimbare, evoluție și adaptare, ce surprinde, într-o poveste pe cât de veche, pe atât de actuală, ce se întâmplă atunci când noul se ciocnește cu vechiul fel de a fi, cu obiceiuri depășite, idei învechite, comportamente deplorabile și metehne lamentabile. Un spectacol captivant ce ilustrează cât de periculoasă și dăunătoare poate fi inadaptarea, incapacitatea de a evolua sau imposibilitatea de acomodare la nou, la schimbare.

Teatrul pentru Copii și Tineret ”Gulliver” reamintește publicului că acum își desfășoară activitatea artistică și spectacolele la Casa de Cultură a Studenților din Galați, pe strada Științei nr. 115 (fostul Club S).

Biletele pentru spectacole se achiziționează online, accesând link-ul https://bilete.teatrul-gulliver.ro/ sau secțiunea ”Program” din cadrul site-ului instituției: www.teatrul-gulliver.ro, sau fizic, de la sediul teatrului, în ziua spectacolului, înainte de începerea reprezentației, în limita locurilor disponibile.

”Motanul încălțat” și puterea de a-ți împlini visurile la GULLIVER - Teatrul Familiei Tale

”Motanul încălțat” și puterea de a-ți împlini visurile la GULLIVER - Teatrul Familiei Tale

La Gulliver – Teatrul Familiei Tale, poveștile preferate prind viață în fiecare duminică. Iar în această primă săptămână din luna aprilie, de la ora 10:30, ”Motanul Încălțat” trece printr-o multitudine de peripeții, demonstrând cum visurile se pot îndeplini.

Cunoscuta poveste, în adaptarea și regia lui Daniel Stanciu, surprinde prin expresivitate și vivacitate. Montarea de la ”Gulliver” dezvăluie tuturor că totul este posibil și visurile au puterea de a se împlini, chiar şi atunci când părinţii nu mai sunt cu tine, fraţii mari şi răi moştenesc toată averea, iar tu rămâi singur, doar cu un motan.

„Motanul Încălţat" este un spectacol modern, alert, plin de culoare şi ritm, adăugând, pe lângă mijloacele clasice ale animaţiei, şi tehnica proiecţiei digitale, realizată de Marin Fagu. Scenografia Ioanei Tudor completează armonios întreg ansamblul reprezentației.

Conferind esență și mesaj fiecărei întâmplări puse în scenă, spectacolul se remarcă, totodată, prin jocul artistic al actorilor: Ramona Păuc, Gina Geru, Adina Ariton, Eduard Șișu, Marian Sterian, Aurelian Iorga şi Andrei Dombrovschi.

Teatrul pentru Copii și Tineret ”Gulliver” reamintește publicului că acum își desfășoară activitatea artistică și spectacolele la Casa de Cultură a Studenților din Galați, pe strada Științei nr. 115 (fostul Club S).

Biletele pentru spectacol se achiziționează online, accesând link-ul https://bilete.teatrul-gulliver.ro/ sau secțiunea ”Program” din cadrul site-ului instituției: www.teatrul-gulliver.ro, sau fizic, de la sediul teatrului, în ziua spectacolului, înainte de începerea reprezentației, în limita locurilor disponibile.

Mesajul Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2025

Mesajul Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2025

Ziua Mondială a Teatrului a fost inițiată în 1961 de Institutul Internațional de Teatru ITI. Este sărbătorită anual pe 27 martie de către Centrele ITI și comunitatea internațională de teatru. Pentru a marca această ocazie sunt organizate diverse evenimente de teatru naționale și internaționale. Una dintre cele mai importante dintre acestea este difuzarea Mesajului Zilei Mondiale a Teatrului prin care, la invitația ITI, o figură de talie mondială își împărtășește reflecțiile asupra temei Teatrului și Culturii Păcii. Primul mesaj al Zilei Mondiale a Teatrului a fost scris de Jean Cocteau în 1962.

Autorul Mesajului Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2025 este Theodoros Terzopoulos, regizor, pedagog, autor, fondator şi director artistic al Companiei teatrale Attis, inspirator al Olimpiadelor de teatru şi preşedinte al Comitetului internaţional al Olimpiadelor de teatru.

Oare poate teatrul să audă apelul disperat pe care îl emit vremurile noastre într-o lume de cetăţeni sărăciţi, ferecaţi în celulele unei realităţi virtuale, retraşi într-o izolare sufocantă? Într-o lume de existenţe robotizate înăuntrul unui sistem totalitar de control al şi de represiune a tuturor aspectelor vieţii?

Îi pasă teatrului de distrugerea ecologică, de încălzirea globală, de masivele pierderi la nivelul biodiversităţii, de poluarea oceanelor, de topirea calotelor glaciare, de tot mai desele incendii forestiere şi de fenomenele meteorologice extreme? Poate teatrul să devină un factor activ în ecosistem? De mulţi ani teatrul observă impactul uman asupra planetei, dar nu izbuteşte să facă faţă aceastei probleme.

Este teatrul îngrijorat de condiţia umană, aşa cum se prezintă ea în secolul 21, când cetăţeanul este manipulat de interese politice şi economice, de reţelele media şi de grupurile formatoare de opinie? Când reţelele sociale, pe cât de mult înlesnesc comunicarea, sunt o formidabilă justificare a acesteia, pentru că furnizează necesara distanţă de siguranţă faţă de Celălalt? O copleşitoare senzaţie de frică de Celălalt, de cel care e diferit, de Străin, domină gândurile şi acţiunile noastre.

Poate teatrul să funcţioneze ca un atelier de coexistenţă a diferenţelor fără să ţină seama de trauma sângerândă? Această traumă sângerândă ne îndeamnă să reconstruim Mitul. Cum spune Heiner Müller, „Mitul este un agregat, o maşină la care se pot conecta mereu alte şi alte noi maşini. El transportă energia până când viteza crescândă va face să explodeze câmpul cultural”; şi câmpul barbariei, aş adăuga eu.

Oare poate teatrul, prin reflectoarele sale, să dezvăluie traumele sociale şi să înceteze a se arăta pe sine însuși într-o lumină falsă?

Întrebări care nu se pretează la răspunsuri definitive, pentru că teatrul există și dăinuie datorită întrebărilor fără răspuns. Întrebări stârnite de Dionisos, trecând prin locul său de naștere, arena teatrului antic, și continuându-și tăcut călătoria de refugiat prin peisaje de război, astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului.

Să privim în ochii lui Dionisos, zeul extatic al teatrului şi al Mitului ce uneşte trecutul, prezentul şi viitorul, copilul născut de două ori de Zeus şi de Semele, expresia identităţilor fluide, bărbat şi femeie, mânios şi blând, divin şi animalic, la limita dintre nebunie şi raţiune, ordine şi haos, un acrobat pe graniţa dintre viaţă şi moarte. Dionisos pune o întrebare ontologică fundamentală – ce înseamnă toate astea? –, o întrebare care îl împinge pe creator spre o tot mai profundă investigare a rădăcinii mitului şi a multiplelor dimensiuni ale enigmei care este omul.    

Avem nevoie de noi căi narative, care să cultive memoria şi să creeze o nouă responsabilitate morală şi politică, ca să ieşim de sub dictatura multiformă a Evului Întunecat din ziua de azi.

Versiunea în limba română: Alice Georgescu

 

Theodoros Terzopoulos – biografie

Regizor, pedagog, autor grec

Theodoros Terzopoulos, regizor de teatru de renume internaţional, s-a născut în 1945 în satul Makrigyalos din regiunea Pieria, în nordul Greciei. S-a format la Şcoala de artă dramatică Kostis Michailidis (Atena, 1965-1967) şi şi-a continuat studiile la Berliner Ensemble (Berlin, 1973-1976), lucrând ca asistent de regie în compania unor personalităţi precum Heiner Müller, care i-a fost mentor, Manfred Wekwerth, Ruth Berghaus, Ekkehard Schall. A fost director al Şcolii de Dramă a Teatrului Naţional al Greciei de Nord (1981-1983) şi director artistic al Întâlnirilor Internaţionale de Teatru Antic de la Delphi (circa 15 ani, începând din 1985), unde a invitat multe figuri de marcă ale scenei teatrale internaţionale. A fost fondatorul şi directorul artistic al Întâlnirilor Internaţionale de Teatru Antic de la Sykion (2005-2011) şi membru fondator al Institutului Internaţional de Teatru Mediteranean (incluzând 18 ţări mediteraneene) din 1990.

Începând din 1985, când a fost întemeiată compania teatrală Attis, şi o dată cu punerea în scenă inovatoare a Bacantelor lui Euripide, în 1986, el a transformat radical maniera de montare a tragediei greceşti antice, introducând elemente de extremă fizicalitate şi de ritual.

Theodoros Terzopoulos creează un concept teatral bazat pe tehnici de extaz dionisiac pentru a revela ceea ce este invizibil şi insondabil. Abordarea sa pune în lumină dimensiunile tragice, dând glas unui teatru născut în adâncuri. Este vorba despre o abordare atipică şi care, sfidând orice tentativă de categorisire academică, îşi păstrează o viaţă proprie. Terzopoulos aplică această metodă nu doar tragediei greceşti antice, ci şi multor altor texte poetice. De peste 40 de ani, el străbate lumea în căutarea unor viziuni umane şi a istoriei lor, ca umanist concentrat asupra figurii Celuilalt, în care se recunoaşte pe sine însuşi.

În cursul ultimilor 40 de ani, Terzopoulos şi Teatrul Attis au prezentat 2.300 de reprezentaţii în unele dintre festivalurile şi teatrele cele mai prestigioase din lume. El a pus în scenă, atât în Grecia cât şi în străinătate, tragedii de Eschil, Sofocle şi Euripide, opere, precum şi piese contemporane ale unor mari dramaturgi europeni precum B. Brecht, F. Garcia Lorca, H. Müller, S. Beckett, H. Ibsen, A. Strindberg şi autori greci contemporani.

(http://attistheatre.com/en/theodoros-terzopoulos/)

Sursa: UNITER

Povestea Cenușăresei la GULLIVER - Teatrul Familiei Tale

Povestea Cenușăresei la GULLIVER - Teatrul Familiei Tale

Ultima duminică din luna martie aduce la Gulliver – Teatrul Familiei tale, întâlnirea cu mult îndrăgita „Cenușăreasa” și a ei aventură transformatoare.

Acest spectacol din repertoriul Teatrului ”Gulliver” reprezintă oportunitatea de a descoperi cunoscuta poveste a Cenușăresei într-un nou registru și într-o nouă lumină a înțelegerii întâmplărilor. Jocul păpușilor, combinat și completat cu jocul actoricesc, promite o experiență artistică specială, după cum mărturisește însuși regizorul spectacolului, Ciprian Huțanu. Acesta destăinuie faptul că întâlnirea cu trupa de animaţie a Teatrului ”Gulliver” a constituit prilejul de a aborda basmul clasic din poziția confruntării cu imaginile-clișeu pe care cinematografia și televiziunea le inoculează spectatorului tânăr și matur, deopotrivă.

Astfel, regizorul declară că „Cenușăreasa”, titlu care greu suportă reinterpretări de esență, a reprezentat provocarea pe care a acceptat-o alături de Teatrul Gulliver, iar căutările lui primordiale s-au îndreptat către o renunțare la înțelegerea întâmplărilor, altfel decât spectatorul, avizat sau neavizat, şi-ar imagina la intrarea în sala de teatru.

Distribuția spectacolului este compusă din actorii: Elena Marin, Cosmin Cosma, Gina Geru, Ramona Păuc şi Aurelian Iorga. Vocile cântecelor cu rezonanţă Disney aparţin artiştilor Cristina Bleandură, Florin Bobei şi corului Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Întregul decor şi construcţia păpuşilor de dimensiuni umane sunt realizate de scenograful Vlad Tănase, iar muzica ce conferă întregului spectacol o atmosferă aparte, este semnată de compozitorul gălățean Eugen Dan Drăgoi. Grafica digitală, ce completează întregul decor de poveste, este concepția lui Andrei Cozlac.

Teatrul pentru Copii și Tineret ”Gulliver” reamintește publicului că acum își desfășoară activitatea artistică și spectacolele la Casa de Cultură a Studenților din Galați, pe strada Științei nr. 115 (fostul Club S).

Biletele pentru spectacol se achiziționează online, accesând link-ul https://bilete.teatrul-gulliver.ro/ sau secțiunea ”Program” din cadrul site-ului instituției: www.teatrul-gulliver.ro, sau fizic, de la sediul teatrului, în ziua spectacolului, înainte de începerea reprezentației, în limita locurilor disponibile.